I picknickkorgen

På alla turridningar är alltid picknickkorgen med och tas fram när det blir paus efter ungefär halva ritten. I picknickkorgen finns allt från kaffe med hembakad paj med vaniljsås till lite mer matigt som fyllda pitabröd eller wokad mat över öppen eld, beroende på vad ni önskar.

I Geysirrundan och Smidurrundan ingår det kaffe med kaffebröd medan man på Reykaritten gör en lite längre paus och äter enkel mat. Givetvis går detta att ändra på om man vill ha mat på de andra rundorna också. Det brukar alltid smaka bra med lite mat när man är ute i naturen.

Här nedan finns recepten på Emmas goda kakor och som PDF för utskrift.

 

 

En fikastund på ridturen.

After Eight-kaka

(ca 40 st)

250 g margarin
200 g mörk blockchoklad
3 dl vetemjöl
5 dl socker
2 krm salt
4 ägg
3 dl havregryn
2 tsk vaniljsocker
after eight

Smält margarinet och blockchokladen i en gryta. Rör i övriga ingredienser. Klicka smeten i aluminiumformar, knappt fulla. Grädda i 200°C i ca 10 minuter. Tryck i en halv after eight efter att kakorna tagits ut ur ugnen.

 

Bärpaj

Pajdeg
3 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
½ krm salt
175 g smör

Fyllning
Alla de bär som önskas, t ex rabarber, blåbär, citron mm.

Arbeta ihop de torra ingredienserna och tillsätt det avsvalnade smöret. Tryck ut degen i en pajform. Lägg bären i formen, sockra ev. Grädda i 20-25 min. Servera med vispad grädde eller vaniljsås.

 

Havreäppelkaka

Äpplen
150 g margarin
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
2 dl socker
½ tsk bakpulver

Skiva äpplen och lägg i botten på en eldfast form. Smält margarinet. Blanda havregryn, vetemjöl, socker och bakpulver. Rör ner ovispad grädde och sirap. Blanda i det smälta margarinet. Häll smeten över äpplena. Grädda i 175°C, 20-30 minuter.

 

Här serveras havreäppelkaka med vaniljsås, citronsaft och kaffe i skogen.

Päronpaj

3 dl mjöl
150 g smör
1 dl socker
1 tsk bakpulver

Grädda i ugnen i ca 10 minuter, 225 grader

1 burk päron
1 creme fraiche
3 tsk vaniljsocker
½ dl socker

Blanda ihop socker, vaniljsocker och creme fraiche. Hacka päronen, blanda ihop och lägg blandningen på pajen. Grädda i 200 grader ca 10 minuter.

 

Kanelkaka

175 g smör
2 ½ dl socker
2 ägg
4 ½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 msk bakpulver
½ tsk salt
3 dl gräddfil

1 dl socker
1 tsk kanel

Rör smör och socker, blanda i äggen, därefter de torra ingredienserna och till sist gräddfilen.

Lägg i hälften av smeten i en smord form med löstagbar kant. Strö på socker- och kanelblandningen, nästan allt. Lägg på resten av smeten och strö resten av kanel- och sockerblandningen överst. Grädda i 175°C i en timme.

Limepaj

4 dl vetemjöl
¾ dl socker
2 tsk vaniljsocker
150 g margarin
1 äggula

Citronfyllning
5 ägg
2 ½ dl socker
2 pressade citroner + rivet skal
¾ dl vetemjöl

Gör pajdegen, tryck ut i en pajform. Förgrädda ca 10 minuter i 175-200°C, låt svalna. Rör ihop allt till fyllningen till en slät kräm. Grädda ca 15 minuter.